info@arrabonavill.hu

+36 30 504 8419; +36 20-312-5001 (DE)

Napelemes rendszer felépítése

A napelemes rendszer alapvetően több fő elemből áll, mely részek együttes működése adja a rendszer teljesítményének egészét. A legfontosabb a rendszer legnagyobb és legdrágább része a napelem modul. A modulokból mezőket hozunk létre, melyek így együttesen képezik az úgynevezett napelemes generátormezőt. Fontos egység még az inverter, mely a termelt egyenáramot 230 V-os (szinuszos) váltóárammá alakítja, mely így már betáplálható a hálózatba. A tetőn a biztos rögzítésért a tetőszerelő szett a felelős. Itt több kivitelezési megoldás is lehetséges, melyet egyedi módon mindig az adott tető szerkezetéhez kell méretezni, hogy megfelelő és tartós rögzítést biztosítsuk.
A komponensek összjátéka meghatározó a rendszer működése szempontjából, ezért csak szakemberrel terveztessünk, hogy végül az elvárt termelési eredményt kapjuk.
Hálózatba tápláló napelemes rendszereknél a modulokat elektromos csatlakozók segítségével egy vagy több mezőbe kapcsoljuk. A modulokból által megtermelt egyenáramot egy vagy több inverter alakítja át 230 V-os váltóárammá. A szolgáltató által felszerelt két irányba mérő óra minden betáplált kWh áramot rögzít, így az az éves fogyasztásunkból levonásra, túltermelés esetén kifizetésre kerül. A visszatáplálás műszaki és egyéb feltételeiről érdeklődjön munkatársunknál, vagy áramszolgáltatójánál!

Hálózatra táplálás

halozatrataplalas

Sziget üzem

szigetuzem

A: napelemmodulok
B: inverter (opcionális)
C: töltésszabályozó
D: akkumulátor/napelem

Önálló sziget üzemű napelemes rendszerekkel áram állítható elő ott is, ahol hálózati csatlakozásra nincs lehetőség. Például menedékházakban, kempingekben, nyaralókban, pincékben, vagy az ország elmaradott részein. Lehetőség van a napelemmel előállított elektromos áram azonnali felhasználására, vagy akkumulátoros tárolására.

Comments are closed.