info@arrabonavill.hu

+36 30 504 8419; +36 20-312-5001 (DE)

A napelemek típusai

Alapvetően három fő típust különbözetünk meg, ezek az amorf szilícium napelem és a mono- és polikristályos napelem. Hatásfokuk, gyártási technológiájuk és az előállítási költségük nagyon eltérő egymástól.

Amorf szilícium napelem

A hatásfoka 4-6% között van, ami alulmarad a többihez képest. Mivel kicsi a hatásfoka ezért jóval nagyobb felületet igényel az elhelyezése. Az amorf napelem a szórt fényt jobban hasznosítja, mint a közvetlen napfényt. És mivel nagyobb a felülete nem olyan érzékeny a hőmérsékletre. Emellett az amorf szilícium napelem sajnos hiába az egyik legolcsóbb típus, ha a felülete jóval nagyobb, mint a monokristályos vagy polikristályos napelemeknek. Tehát amit esetleg megnyerünk a napelem beszerzéskor, azt lehet, hogy ráfizetjük a felszerelésére. De aztán lehet, hogy csak egyszerűen nem fér el a megfelelő mennyiség a rendelkezésre álló helyen. (1. ábra)

Monokristályos napelem

Ez a napelem a ma létező legjobb hatásfokkal bíró napelem, aminek hatásfoka 15-19% között van. A monokristályos napelem a közvetlen napfényt hasznosítja jobban, de a különbség elhanyagolható az éves hozamot tekintve.. Élettartama 30év felett van. (2. ábra)

Polikristályos napelem

A polikristályos napelem cellák hatásfoka kicsit elmarad a monokristályos celláktól, de modul hatásfokban már majdnem megegyeznek. A polikrástályos cellák jobban kitöltik a rendelkezésre álló helyet egy panelben és ezért nagyobb a modulon belüli napelem felület. Így egy 60 cellás modul 220W és 240W körüli teljesítményre képes. A közvetlen napfény mellett viszonylag jól hasznosítja a szórt sugárzást is, de ez is elhanyagolható különbséget jelent. Élettartama szintén 30év felett van. (3. ábra)

Comments are closed.